top of page

„Nechajte ma byť takou aká som“

„Nechajte ma byť takou aká som“ životný príbeh Anny Frankovej

Naša škola sa stala súčasťou výnimočného vzdelávacieho projektu v spolupráci s Nadáciou Milana Šimečku Anna Franková – odkaz dejín dnešku. Tento medzinárodný projekt prináša putovnú výstavu, ktorá spája príbehy minulosti a súčasnosti prostredníctvom životného osudu mladej židovky Anny Frankovej a súčasných mladých ľudí, ktorí čelia diskriminácii.

Žiačky našej školy sa zúčastnili dvojdňového školenia, kde sa pripravovali na to, aby mohli v Ponitrianskom múzeu výstavou sprevádzať návštevníkov. Výstava je rozdelená na dve časti – v prvej časti sa návštevníci oboznámia s príbehom Anny Frankovej a jej rodiny, ktorá sa počas druhej svetovej vojny musela ukrývať pred nacistami v Amsterdame. Okrem toho sa dozvedia o hrôzach holokaustu, ktorý zasiahol milióny nevinných ľudí. Druhá časť výstavy je zameraná na súčasné príbehy mladých ľudí, ktorí sú vystavení predsudkom a diskriminácii na základe ich rasy, náboženstva alebo etnického pôvodu. Je to veľmi dôležitá časť, pretože nám pripomína, že boj proti nenávisti a neznášanlivosti stále pokračuje a týka sa aj generácie súčasných mladých ľudí.


Počas prehliadky si návštevníci môžu uvedomiť, aké dôležité je vzdelávanie o minulosti. Ako povedal slávny spisovateľ a preživší holokaustu Elie Wiesel: „Zabudnúť na mŕtvych znamená druhýkrát ich zabiť.“ Tento projekt nám ukazuje, že musíme pamätať na minulé krivdy, aby sa nikdy viac neopakovali. V rámci výstavy však zaznieva odkaz nádeje a viery pre súčasný svet plný výziev v duchu slov samotnej Anny:  „Aj napriek všetkému verím, že ľudia sú v hĺbke duše naozaj dobrí.“ 



„Výstava, ktorá je realizovaná v spolupráci s Anne Frank House v Holandsku, je pre nás veľkým obohatením a som veľmi rada, že sa aj naša škola stala jej súčasťou. Pripája sa k desiatkam stredných škôl po celom Slovensku, ktoré už mali možnosť byť hostiteľmi tohto významného projektu. Žiačky našej školy mali možnosť stať sa kvalifikovanými sprievodkyňami výstavou formou rovesníckeho vyučovania, zlepšili si svoje komunikačné a prezentačné zručnosti a v neposlednom rade mali možnosť byť svedkami posunov postojov svojich spolužiakov,  mladých ľudí. Zároveň verím, že táto výstava nás všetkých inšpiruje k väčšej tolerancii, vzájomnému pochopeniu a boju proti predsudkom v každej podobe,“ skonštatovali Mgr. Miriam Tomascheková a Mgr. Zuzana Szombathová, ambasádorky projektu.


Mgr. Zuzana Szombathová & Mgr. Miriam Tomascheková


126 views

Related Posts

See All

Comments


bottom of page