top of page

Baristický kurz 14. - 16.11. 2017

Pred pár týždňami sa na našej škole konal baristický kurz. Organizoval ho pán Stanislav Cibuľa z organizácie Škola baristu z BB, ktorý je dlhoročným a skúseným baristom. Na pomoc si tiež priniesol svojho kolegu, ktorý nám taktiež so všetkým ochotne pomáhal. Obaja baristi boli veľmi milí a trpezliví.


Dávali nám veľa rád o tom, ktorá káva je najlepšia, ako si upražiť kávu, ako správne speniť mlieko a veľa ďalších rád, ktoré nám pomáhali sa neustále zlepšovať. Ukázali nám rôzne spôsoby prípravy káv, ktoré sme si aj sami skúšali pripraviť.


Jedným z novších spôsobov prípravy káv bol Aeropress, ktorý poznáme "len" od roku 2005 na rozdiel od ostatných spôsobov. Tento spôsob je veľmi jednoduchý a lacný, ak máte radi dobrú kávu z pohodlia svojho domova. Ale ak sa ráno ponáhľate do práce alebo do školy, neodporúčam vám to, museli by ste si privstať o čosi skôr.


Veľa ľudí si mýli zalievanú a tureckú kávu. My baristi juniori vám prezradíme, aký je základný rozdiel medzi nimi. Zalievaná káva je najnezdravší spôsob pitia kávy. Po štyroch minútach sa v nej začnú vylučovať látky, škodlivé pre telo. Je to iba káva zaliata horúcou vodou. Preto vám odporúčame pravú tureckú kávu pripravovanú v džezve. Pripravujeme ju s rôznymi koreninami napríklad kardamón alebo šafrán, s trstinovým cukrom. Kávu je potrebné zomlieť úplne najemno, pre lepšiu chuť. Varíme ju v džezve a zalievame jedine studenou vodou, nie horúcou. Počas varenia nám 2 – 3 krát vystúpi pena na povrch. Myslím, že týchto pár rád Vás mohlo zaujímať a dozvedeli ste sa niečo nové, čo môže byť pre Vás užitočné.


Počas tohto kurzu som nadobudla veľa skúseností, spoznala nových ľudí a naučila som sa správne pripravovať kávu. Mali sme možnosť ochutnať naozaj všetky druhy. Každý sa našiel v inej šálke kávy. Tá moja bola Írska káva, ale nie každému prišla na chuť.


Z tohto kurzu mám len tie najkrajšie spomienky a určite by som ešte chcela vyskúšať ďalší kurz zameraný na kreslenie do kávy a.k.a latte art. Odporúčam ho všetkým milovníkom kávy.


Po absolbovaní kurzu získate certifikát, ktorý Vám pomôže lepšie sa uplatiť ako barista v celej Európe.


Barbora Ilášová a Lesia Grznárová, IV.B HA



10 views

Related Posts

See All
bottom of page