top of page

Európsky deň jazykov 2024

Dňom Európskych jazykov každoročne oslávime jazykovú a kultúrnu rôznorodosť nášho kontinentu.

V týždni konania Európskeho dňa jazykov sa aj v Slančíkove konali rôzne aktivity. Žiaci vytvárali návrhy na tričká, zhotovili plagáty na rôzne témy. Niektorí sa zúčastnili prekladateľského webináru, iní prezentovali cudzie jazyky v rovesníckom vzdelávaní a vytvárali pestré kvízy. V niektorých skupinách si precvičili jazyky pomocou jazykolamov a isto všetci. pozbierali prvé slovíčka naučené v novom cudzom jazyku. Dokonca aj na hodinách informatiky tvorbou slovných mrakov listovali v online slovníkoch. Aktivít bolo skutočne veľa, čím aj naše Slančíkovo  prispelo k rozvoju viacjazyčnosti a tak upozornilo na dôležitosť učenia sa jazykov.


Virtuálne cestovanie. Žiaci IV.A HA si na hodine NEJ pod vedením PaedDr. Šubovej vybrali ako vysnívanú krajinu RAKÚSKO. Mali za úlohu vytvoriť mapu miest, ktoré chcú navštíviť. Pracovali v 3 skupinách a riešili: 1. Viedeň - historické pamiatky, miestne špeciality a osobnosti Viedne. 2. Salzburg a Hallstat - ich zaujímavosti, alpskú prírodu a hudobného skladateľa W. A. Mozarta 3. Innsbruck a Alpy - atraktivity mesta a okolitých Álp, vytvorili otázky k cenám v obchodoch a dialóg v reštaurácii. 


 Hudobný kvíz so zameraním na cudzie jazyky (v spolupráci s Katedrou romanistiky a germanistiky FF UKF v Nitre) pod taktovkou Mgr. Píšovej, PhD. a Mgr. Pogran, PhD. sa uskutočnil v triede I.F GYM. Okrem schopnosti rozoznať pomocou sluchu rôzne cudzie jazyky v piesňach, sme overili aj znalosť francúzskeho jazyka našich prvákov, a to zapisovaním jednotlivých jazykov do odpoveďových hárkov vo francúzštine.


 Žiaci V.C HA na hodine španielskeho jazyka s Mgr. Vilhanovou vytvorili plagát, ktorý kreatívnym spôsobom znázorňuje jazyky, ktoré sa v našej škole vyučujú.


Oktáva B sa zapojila do podujatia pod vedením PaedDr. Ondrušovej kreatívnou tvorbou plagátov a tričiek.


PEACE acronym poster. Protect Educate Aid Children Everywhere v II.C HA s Mgr. Szombathovou


Digitálna tvorba plagátov - nové vynálezy z budúcnosti vznikali na angličtine s Mgr. Malicherovou


Tvorba plagátov v III.B SŠŠ s Mgr. Kunovou


Tvorba plagátov na hodine ANJ v II. C HA s Mgr. Hegedüšovou


Talianske aktivity s PaedDr. Nagyovou: žiaci I.A HA vytvárali plagát zo slovíčok z nového cudzieho jazyka; žiaci IV.B HA vytvárali plagát na tému Jazykmi za mier; V.C HA zostavila vedomostný kvíz o Taliansku a III.B HA si virtuálne pocestovala po Taliansku.


Tvorba komiksov u maturantov v V.A HA s Ing. Ivaničovou

Aktivity s Mgr. Polakovičom > Počas uplynulého týždňa sme na hodinách taliančiny s prvákmi a druhákmi riešili, aké písmo sa používa v Grécku, či do akej jazykovej skupiny patrí slovenčina. Na hodinách s tretiakmi sme neváhali ochutnať čo-to z taliančiny – zoznámili sme sa s poznatkami, ktoré sme už poznali, ale taktiež s „falošnými kamarátmi“ ako napríklad: morbido, panna, fico či pellegrini. Žiaci si odniesli informácie, ktoré ich obohatia a inšpirujú pri spoznávaní jazykov aj do budúcna.


Jazykmi za mier bola téma na tvorbu plagátov aj v Oktáve B GYM pod vedením Mgr. Tatiany Hudecovej.


B&W projekty v IV. A HA s Mgr. Paulovičovou


Jazyolamy skvele zvládli aj prváci v I.A HA s PaedDr. Nagyovou


Prezentácia Jazykmi za mier spestrená pesničkami v rôznych jazykoch v podaní V.C HA pod taktovkou PaedDr. Navarovej


Banner na webstránku školy - výsledkom aktivít v II.A HA a II.C SŠŠ na hodinách informatiky s Ing. Baruszovou, PhD. boli slovné mraky použité ako aktuálny banner na webstránke školy


Prekladateľský online webinár z EP sa konal u maturantov v V.A HA s Mgr. Bérešovou


Kreatívna tvorba plagátov na angličtine v IV.C HA s Mgr. Hasprovou


Hotové diela a výsledky celoškolského kvízu zverejníme v ďalšom príspevku.


ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa zapojili do aktivít k Európskemu dňu jazykov!

Zostavili: PaedDr. Andrea Nagyová & Ing. Melinda Baruszová, PhD.


271 views

Related Posts

See All

Comments


bottom of page