top of page

Gastrofestival Nitra 2019


Dňa 27.3.2019 (streda) sa v priestoroch Hotelovej akadémie v Nitre konala jedenásty krát medzinárodná gastronomická súťaž Gastrofest Nitra 2018 Sovakia pre študentov hotelových škôl zo Slovenska i zahraničia. Pozvanie na toto podujatie prijali súťažné tímy z Piešťan, Třebíče, Ostravy, Osijeku, a Comines, ktoré prezentovali spolu s našou školou svoj región a školu na Čaši vína.

Každá zo súťažiacich škôl zostavila družstvo, ktoré tvorili dvaja kuchári a dvaja čašníci. Úlohou kuchárskeho družstva bolo v súťažný deň pripraviť v stanovenom časovom limite 3 hodín menu pre 6 osôb, ktoré pozostávalo z teplého predjedla, hlavného jedla a dezertu.

Tohtoročná téma pre kuchárov aj čašníkov bola


„On a ona. Dvaja ľudia v oceáne života.“ Vytvorme im výnimočný svadobný deň plný lásky, krásy a nezabudnuteľného zážitku z nepatrných kúziel gastronómie".

Družstvo čašníkov malo pripraviť slávnostnú tabuľu pre 4 osoby, pripraviť stôl pre VIP hostí a naservírovať súťažné menu doplnené nápojmi. Vyhodnotenie bolo večer po podujatí.


Reprezentačná tabuľa a couvert


Súťažné menu škôl:



Príprava VIP menu:


Prípravu a organizáciu festivalu zabezpečovala skupina študentov V. ročníka Hotelovej akadémie v Nitre pod vedením odborných pedagógov. Žiaci si touto formou precvičili manažment gastronomického podujatia v reálnych podmienkach a zúročili tak teoretické poznatky získané na vyučovaní.

Cieľom festivalu je spoznávanie nových trendov v gastronómii Slovenska a ďalších krajín. Počas festivalu bol tiež dostatok času na výmenu skúseností medzi študentmi a pedagógmi zúčastnených škôl a na rozvoj partnerských vzťahov, školy mali možnosť predstaviť ďalším účastníkom festivalu históriu a súčasnosť svojho rodného kraja a život svojej školy.

Atmosféra súťaže motivovala žiakov k ďalšiemu vzdelávaniu a rozvoju ich tvorivosti, čo iste prispeje k skvalitňovaniu služieb v cestovnom ruchu v rámci Slovenska a Európy.


Vyhodnotenie Gastrofestu Nitra 2019 Slovakia - streda 27.3.2019

Slávnostné vyhodnotenie súťaže bolo spestrené programom v podobe vystúpenia školskej kapely, mažoretiek a gymnastky. Vyhodnoteniu predchádzala Čaša vína (utorok 26.3.) a samotná súťaž Gastrofest Nitra 2019 Slovakia (streda 27.3.).




Súťažné družstvá s obsadením: Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany, SK

  • 2. miesto v kategórií Kuchár - Lukáš Turanský, Erik Machovič

  • 1. miesto v kategórií Čašník - Viktória Krajmerová, Martin Korčák

Obchodní akademie a Hotelová škola, Třebíč, CZ

  • 1. miesto v kategórií Kuchár - Petra Fialová, Radka Matýšková

  • 1. miesto v kategórií Čašník - Tereza Cabejšková, Veronika Lavická

Hotelová akadémia Nitra, SK

  • 3. miesto v kategórií Kuchár - Dominika Nochtová, Ema Práznovská

  • 2. miesto v kategórií Čašník - Natália Nagyová, Adela Takáchová

Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, CZ

  • 1. miesto v kategórií Kuchár - Dalibor Solana, Luong Anh Tuan

  • 2. miesto v kategórií Čašník - Petr Doležel, Martin Koczwara

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, HR

  • 3. miesto v kategórií Kuchár - Irena Crnčan, Tia Knežević

  • 3. miesto v kategórií Čašník - Luka Abramović, Patrik Koškanac

Collège de la Lys Comines, B

  • 2. miesto v kategórií Kuchár - Caillaux Coline, Augustin Devahif

  • 3. miesto v kategórií Čašník - Elisa Dumont, Lucas Burette

Vysoká odbornosť a profesionalita komisárov tiež prispela k výbornej úrovni podujatia. Členmi hodnotiacej komisie pre kuchárov boli: pán Phillipe Mille – šékuchár reštaurácie s 2 Michelin v Remeši, držiteľ ocenenia MOF 2011, nalepší pracovník Francúzska v oblasti gastronómie, spoluorganizátor národnej súťaže Trophée Mille pre študentov hotelových škôl, na ktorej sa pravidelne zúčastňujú aj naši žiaci od roku 2013 pán Ivan Vozár – člen výkonného výboru Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a manažér Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov pán Vojto Artz – prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár spoločnosti METRO Cash & Carry Slovensko, predseda komisie pán Lukáš Guzman – člen Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár spoločnosti METRO Cash & Carry Slovensko Výkony čašníkov hodnotila komisia v zložení: pán PhDr. Ján Svoboda, PhD. – prezident asociácie historických hotelov na Slovensku, prezident Heritage Hotels of Europe, konateľ spoločnosti SYNOT GASTRO SLOVAKIA, generálny riaditeľ hotela Elizabeth Trenčín, viceprezident Zväzu cestovného ruchu SR, predseda komisie pán Ivan Plačko – riaditeľ hotela Chateau Appony v Oponiciach pán Milan Elčík – pedagóg Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch



Gastrofestival - Čaša vína 2019


Každá zo šiestich zúčastnených škôl mala stručne predstaviť svoju školu. Podujatie bolo spojené s ochutnávkou vín a syrov z produkcie krajín, ktorých školy sa zúčastnili podujatia. Moderátori predstavili tému 12. ročníka. Medzinárodný festival Gastrofestival Nitra 2019 Slovakia sa uskutoční v priestoroch spoločenskej haly (v stredu) 27.3.2019. Vyhodnotenie Gastrofestivalu Nitra 2019 Slovakia bude v stredu večer pri slávnostnej recepcii.




263 views

Related Posts

See All
bottom of page