Dňa 22.3.2017 (streda) sa v priestoroch Hotelovej akadémie v Nitre konala desiatykrát medzinárodná gastronomická súťaž Gastrofest Nitra 2017 Sovakia pre študentov hotelových škôl zo Slovenska i zahraničia. Pozvanie na toto podujatie prijali súťažné tímy z Piešťan, Ostravy, Třebíče, Osijeku, Siofoku a Lavalu, ktoré prezentovali spolu s našou školou svoj región a školu na Čaši vína.
Každá zo súťažiacich škôl zostavila družstvo, ktoré tvorili dvaja kuchári a dvaja čašníci. Úlohou kuchárskeho družstva bolo v súťažný deň pripraviť v stanovenom časovom limite 3 hodín menu pre 6 osôb, ktoré pozostávalo z teplého predjedla, hlavného jedla a dezertu.
Tohtoročná téma pre kuchárov aj čašníkov bola
"Gastronómia sa podobá čítaniu krásnej knihy, ktorá sa každou stránkou stáva zaujímavejšou a napínavejšou. "Nechajme teda suroviny prerozprávať svoj jarný príbeh." August Escoffier".
Družstvo čašníkov malo pripraviť slávnostnú tabuľu pre 4 osoby, pripraviť stôl pre VIP hostí a naservírovať súťažné menu doplnené nápojmi. Vyhodnotenie bolo večer po podujatí.
Reprezentačná tabuľa a couvert
Súťažné menu škôl:
Príprava VIP menu:
Prípravu a organizáciu festivalu zabezpečovala skupina študentov V. ročníka Hotelovej akadémie v Nitre pod vedením odborných pedagógov. Žiaci si touto formou precvičili manažment gastronomického podujatia v reálnych podmienkach a zúročili tak teoretické poznatky získané na vyučovaní.
Cieľom festivalu je spoznávanie nových trendov v gastronómii Slovenska a ďalších krajín. Počas festivalu bol tiež dostatok času na výmenu skúseností medzi študentmi a pedagógmi zúčastnených škôl a na rozvoj partnerských vzťahov, školy mali možnosť predstaviť ďalším účastníkom festivalu históriu a súčasnosť svojho rodného kraja a život svojej školy.
Atmosféra súťaže motivovala žiakov k ďalšiemu vzdelávaniu a rozvoju ich tvorivosti, čo iste prispeje k skvalitňovaniu služieb v cestovnom ruchu v rámci Slovenska a Európy.
Vyhodnotenie Gastrofestu Nitra 2018 Slovakia - streda 21.3.2018
Slávnostné vyhodnotenie súťaže bolo spestrené programom v podobe spievania, tancovania spoločenských tancov, vystúpenia mažoretiek, gymnastky a bubnovej show Campana Batucada. Súčasťou recepcie bolo miešanie nápojov žiakmi školy. Vyhodnoteniu predchádzala Čaša vína (utorok 21.3.) a samotná súťaž Gastrofest Nitra 2017 Slovakia (streda 22.3.). Komisia ocenila mimoriadnou cenou troch čašníkov za preukázanie odbornej pripravenosti počas konverzácie.
Súťažné družstvá s obsadením:
Hotelová akadémia Nitra
3. miesto v kategórií Kuchár - Denis Ruščák, Marko Mikla
1. miesto v kategórií Čašník - Nikola Beňová, Erika Gašparovičová
Hotelová škola, Třebíč
2. miesto v kategórií Kuchár - Ondřej Šibůrek, Jakub Dejmek
3. miesto v kategórií Čašník - Karolína Bartejsová, Veronika Binderová
Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany
1. miesto v kategórií Kuchár - Andrea Lukáčová, Erik Machovič
2. miesto v kategórií Čašník - Nikoleta Krahulcová, Adam Herman
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
2. miesto v kategórií Kuchár - Lucija Horvatek, Karla Cvenić
2. miesto v kategórií Čašník - Luka Turk, Dino Ferenci
CFA des trois villes de la Mayenne Laval, La France
1. miesto v kategórií Kuchár - Alexis Geslot, Maëva Mesnil
1. miesto v kategórií Čašník - Adrien Jahier, Maxime Louin
Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka
3. miesto v kategórií Kuchár - David Klimscha, Matěj Malurek
3. miesto v kategórií Čašník - Petr Doležel, Aneta Stachová
Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakközépiskola, Siófok
3. miesto v kategórií Kuchár - Illés Ervin, Horváth Szilvia
3. miesto v kategórií Čašník - Kecskés Dominik, Nagy Henriett
Vysoká odbornosť a profesionalita komisárov tiež prispela k výbornej úrovni podujatia. Členmi hodnotiacej komisie pre kuchárov boli: Ján Duda – šéfkuchár trenčianskeho Facility System Hub, nositeľ titulu Master Chef z anglickej organizácie World Master Chef Society Juraj Struhár – šéfkuchár hotela Astrum Laus v Leviciach, odborný poradca pre multifunkčné technológie v hotelierstve a gastronómii Bc. Lubor Bekö – majster kuchár, školitel technológie prípravy pokrmov na HA v Nitre Výkony čašníkov hodnotila komisia v zložení: Michal Repčák – člen spoločnosti Tatra Wine Company Kežmarok, prevádzkový manažér reštaurácie penziónu a vily Raimund vo Vysokých Tatrách Mgr. Ivan Plačko – manažér hotela Chateau Appony PhDr. Ján Svoboda PhD. – prezident asociácie Historické hotely Slovenska, člen prezídia Historic Hotels of Europe, generálny riaditeľ hotela Elizabeth Trenčín
Gastrofestival - Čaša vína - utorok 21.3.2017
Každá zo siedmych zúčastnených škôl mala stručne predstaviť svoju školu. Akcia bola spojená s ochutnávkou vín a syrov z produkcie krajín, ktorých školy sa zúčastnili podujatia. Moderátori predstavili tému 10. ročníka. Medzinárodný festival Gastrofestival Nitra 2017 Slovakia sa uskutočnil v priestoroch spoločenskej haly (v stredu) 22.3.2017. Vyhodnotenie Gastrofestivalu Nitra 2017 Slovakia bolo v stredu večer pri slávnostnej recepcii.
Comments