Prehliadky potravinárskych výrobkov 2025
- melindabaruszova
- Mar 20
- 1 min read
I v tomto školskom roku sa na Strednej priemyselnej škole potravinárskej konala Prehliadka a hodnotenie potravinárskych výrobkov, ktorá má už dlhoročnú tradíciu. Úvodnú odbornú prednášku na tému „Čokoláda ako významný zdroj antioxidačných a biologicky cenných látok“ predniesla Ing. Eva Ivanišová PhD., zo SPU v Nitre. Žiaci si vypočuli množstvo aktuálnych poznatkov i zaujímavých informácií o cukrovinkách, napr.: „Slováci priemerne skonzumujú 3,5 kg čokolády za rok, čokoláda je vhodným zdrojom horčíka“ alebo, že: „presvedčivá náhrada čokolády sa vyrábala v minulosti zo semien lipy“...
Po prednáške všetci žiaci pracovali v 15-tich hodnotiacich komisiách, kde zmyslovo posudzovali predložené vzorky potravinárskych produktov. Konkrétne to boli pekárske a cukrárske výrobky, čokoládové cukrovinky, syry, nealkoholické pivá i mäsové výrobky. Výsledky, ku ktorým hodnotitelia dospeli, na záver prezentovali spolužiakom, pedagógom a garantom prehliadok (Ing. Bobušová, Ing. Poláková, Ing. Hamadová). So spokojnosťou môžeme konštatovať, že žiaci si zaujímavou praktickou formou vzdelávania rozšírili poznatky a zručnosti v oblasti senzorického hodnotenia potravín.
Príspevok zostavila a hlavným garantom bola vedúca PK odborných predmetov Ing. Zdenka Hamadová.
Comments