top of page

Úspech na Žiackej konferencii

V súvislosti s  Rokom kresťanskej kultúry na Slovensku organizovalo Ponitrianske múzeum v Nitre spolu s partnermi  Žiacku konferenciu. Konferencia sa uskutočnila 18. septembra 2024 a striedali sa na nej príspevky žiakov stredných škôl a gymnázií  Nitrianskeho samosprávneho kraja. Študenti  tu dostali jedinečný priestor na prezentáciu tém, ktoré sa venujú  histórii, sú zaujímavé a pomerne neznáme. Žiaci sa museli na svoju prezentáciu starostlivo pripraviť. Vybrať si tému, nájsť vhodné zdroje, pracovať s  informáciami a s odbornou literatúrou,  spracovať výsledky svojho bádania do prezentácie a nacvičiť vystupovanie na verejnosti, cibrením si rečníckeho prejavu a komunikačných či interpretačných schopností.

Tematické okruhy:

  1. Osobnosti cirkevného a náboženského života v nitrianskom regióne,

  2. Sakrálna architektúra v nitrianskom regióne,

  3. Cyrilo-metodská cesta, Mariánska cesta, Svätoštefanská tradícia.



Našu školu reprezentoval žiak Šimon Bene z III. F GYM s príspevkom Tajomstvo kostola v Horných Krškanoch. Opisoval poklad, ktorý odhalili reštaurátori pod nánosmi prachu a plesní  – fresky zo 14. storočia. Obsadil pekné 3. miesto v kategórii stredné školy a gymnáziá.

Na príprave študenta sa podieľala  Mgr. Miriam Tomascheková, za čo jej veľmi pekne ďakujeme. Zaujímavosťou konferencie bol aj koncept rovesníckeho vyučovania, t.j. prednášajúci žiaci prednášali svoje výstupy svojim rovesníkom. Šimona boli podporiť aj spolužiaci, ktorí mu fandili. Prítomní žiaci Gymnázia boli pozorovateľmi a všímali si  i spoločenskú etiketu, vystupovanie žiakov, dôstojnosť a eleganciu podujatia.


Autor textu a foto: Mgr. Štefan Bruník

70 views

Related Posts

See All

Commentaires


bottom of page